mandag 26. mai 2008

"Etiske retningslinjer ved internettbruk"

Internett og dets muligheter er noe de aller fleste har assosiasjoner til og erfaringer med. Man kan handle på nettet, lese nyheter, laste ned programvare, finne informasjon, publisere, kommunisere med andre og så utrolig mye annet. Kort sagt: internett kan mer eller mindre brukes til alt. Men er internett et lovløst område hvor man kan gjøre som man vil, eller finnes det regler for hva som er akseptabelt og ikke? Faktisk så gjelder samme regler og normer for hva som er lov og hvordan man skal oppføre seg ovenfor andre på nettet, som ellers i samfunnet. Det er heller ikke lov å kopiere hverken tekst, bilder, musikk o.l. fra nettet og legge det inn på egne sider.
Likevel finner vi brudd på disse reglene over alt på ulike nettsteder. Ta f.eks nettby eller facebook hvor det er ganske vanlig å legge ut bilder av alt og alle uten godkjenning. Noe som faktisk er ulovlig. Det de fleste ikke er klar over, eller tenker over når de legger ut bilder av seg selv eller andre, er at når bildet først er lagt ut, mister man coptrighten på det. På den måten kan hvem som helst kopiere bilde og bruke det til hva som helst. Og da kan man jo spørre seg om hvor mye av privatlivet sitt man skal legge ut på nett og dele det med verden.
Også problemer som mobbing, rasisme, trakasering etc. er noe som er meget utbredt spesielt over nettet. Mye av grunnen til det tror jeg ligger i at det å mobbe en person via pc, mobiltelefon osv er mye «enklere» enn å gjøre det ansikt mot ansikt. Mobberne utnytter muligheten til å rakke ned på andre uten å engang trenge å være i nærheten av personen det gjelder. Det går til og med an å mobbe en person anonymt, altså mobberen trenger ikke engang avsløre hvem han/hun er. Samtidig er det også på mange måter lettere å avsløre trakasering via nett. Har man først sendt en e-post med støtende innhold, kan man ikke ved en senere anledning snakke seg ut av det.
For pedofile er internett mer eller mindre et friområde. Absolutt hvem som helst kan skaffe seg en hotmail-konto i falskt navn og utgi seg for å være en annen person for å lure hvem som helst til seksuelle handlinger eller lignende. Der finnes utallige eksempler på både seksuelle overgrep og kidnappinger i slike sammenhenger. Og problemet er at som regel er det vanskelig å spore gjerningsmannen i sånne tilfeller hvor en person har oppgitt falske personlige opplysninger. I de mange chatterommene som man finner på internett, trenger man ikke engang oppgi noen opplysninger om seg selv i det hele tatt.
Er man forsiktig med hva man oppgir av opplysninger og hvordan signaler man sender ut når man kommuniserer via internett, vil man unngå å havne i kniper. Internett bør brukes med omhu og man bør alltid ha disse normene i tankene til en hver tid mens man bruker nettet.

Ingen kommentarer: